blog image

Άνοιξη σημαίνει ανθισμένα δέντρα και λουλούδια – και αν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εποχιακές αλλεργίες, σημαίνει επίσης φτέρνισμα, ρινική καταρροή και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Κατά την εποχή αυτή, τα περισσότερα δέντρα, λουλούδια και φυτά ανθίζουν, εκπέμποντας στον αέρα τη γύρη τους προκειμένου να γονιμοποιήσουν άλλα φυτά. Ενώ ο οργανισμός φυσιολογικά ανέχεται τη γύρη, κάποιοι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργία αντιδρούν σε αυτήν. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα ερμηνεύει λανθασμένα τη γύρη ως κίνδυνο και απελευθερώνει αντισώματα που επιτίθενται στα αλλεργιογόνα. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται ισταμίνες στο αίμα. Οι ισταμίνες προκαλούν τη ρινική καταρροή, τη φαγούρα στα μάτια και άλλα συμπτώματα που είναι πολύ γνωστά σε όσους έχουν αλλεργίες.

 

Παθήσεις και συμπτώματα

 

Αλλεργική Ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και πιο συχνά εκδηλώνεται στην εφηβεία και στην νεαρή ενήλικη ζωή. Τα κύρια συμπτώματά της περιλαμβάνουν μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στη μύτη και τον ουρανίσκο που μπορεί να οδηγήσει και σε βήχα (συνήθως ξηρό).

Αλλεργικό Άσθμα

Το άσθμα είναι μία αρκετά συχνή νόσος που αφορά τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες κάθε ηλικίας. Συνήθως το αλλεργικό άσθμα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βάρος στο στήθος, ξηρό βήχα, και εύκολη κόπωση.

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν τα μάτια μας έρθουν σε επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα. Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν κόκκινα μάτια, δάκρυα και επίμονη φαγούρα στα μάτια. Παρόλο που τα συμπτώματά της είναι ενοχλητικά, δεν απειλούν την όραση, εκτός από μια πιθανή προσωρινή θολότητα. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

 

Πώς να προστατευτείτε από τη γύρη;

Αν και η αποφυγή της γύρης είναι συχνά αδύνατη, υπάρχουν πολλά πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την έκθεσή της σε αυτήν.

Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο της γύρης στο σπίτι. Αποφύγετε τον εξαερισμό του σπιτιού κατά τις ώρες που η γύρη είναι σε υψηλή συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα, κυρίως μεταξύ 8-10 π.μ. και 7-9 μ.μ.

Επίσης καθαρίζετε τακτικά το σπίτι σας. Είναι σημαντικό να ξεσκονίζετε, να σκουπίζετε αλλά και να αλλάζετε σεντόνια και καλύμματα ώστε η σκόνη, η γύρη, οι ρύποι και οι τρίχες των κατοικίδιων σας να απομακρυνθούν.

Επιπλέον, η διατήρηση των κατοικιδίων σας καθαρών μπορεί να μειώσει την έκθεση στη γύρη. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, το τρίχωμα του συλλέγει γύρη, βρωμιά και κάθε είδους άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.Το τακτικό λούσιμο και βούρτσισμα των ζώων είναι ουσιαστικά για την απομάκρυνση της γύρης από το τρίχωμά τους.

Όταν επιστρέφετε σπίτι, κάντε ντους και αλλάξτε ρούχα για να απομακρύνετε τυχόν ρύπους που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω σας.

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο σπίτι είναι επίσης σημαντική. Επενδύστε σε κάποιο καθαριστή αέρα. Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα υψηλής απόδοσης μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικοί στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τον εσωτερικό χώρο.

Ως προς τη διατροφή, μείνετε ενυδατωμένοι και καταναλώνετε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα (τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και πράσινο τσάι) ενώ αποφύγετε τροφές οι οποίες επιδεινώνουν τις αλλεργίες (π.χ. γλουτένη, τροπικά φρούτα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη).

Τέλος, χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό για να καθαρίζετε τις ρινικές οδούς από τα αλλεργιογόνα.

 

Θεραπεία και τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα

Για να αντιμετωπιστεί μία αλλεργία, συνήθως υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Πρωτίστως, απομακρυνόμαστε από την έκθεση απέναντι στο αλλεργιογόνο (όσο αυτό είναι εφικτό). Αν η αποφυγή δεν είναι εφικτή ή αποδεικνύεται ανεπαρκής, τότε μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ο γιατρός σας, ανάλογα με την κλινική σας εικόνα, θα σας συστήσει αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, αποσυμφορητικά ή κάποιες σταγόνες για τα μάτια.

Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για μια πλήρη εκτίμηση και καθοδήγηση.

Διάγνωση της αλλεργίας

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργίας στον ασθενή και των ουσιών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ο ιατρός ακολουθεί ένα διεξοδικό πρωτόκολλο. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών για το ιστορικό του ασθενή, την κλινική εξέταση, και την εφαρμογή διαφόρων τεστ, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών δοκιμών.

Στο ιδιόκτητο εργαστήριο της Βιοδιαγνωστικής διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και έμπειρο, καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό για να σας προσφέρουμε υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση και αξιόπιστα αποτελέσματα στις εξετάσεις σας! Στα εργαστηριακά μας τμήματα εκτελούνται όλοι οι τύποι εξετάσεων αίματος χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονους αναλυτές (όπως ABBOTT, SIEMENS κ.α.). Επίσης, προσφέρουμε τη δυνατότητα κατ’ οίκον αιμοληψιών με ένα απλό ραντεβού.